Nem ”gul budding” med vanilje
1 liter / 4-6 personer
Budding er en helt klassisk dessert, som man aldrig går helt galt i byen med. Den er nemlig ofte et hit hos både store og små. Servér den evt. med kirsebærsovs på toppen som dessert for dine gæster, eller når hverdagen skal være lidt mere festlig.
Tørsleffs har udviklet en række eventyrlige buddinger, der vækker gode minder i stribevis om tiden med Tørsleffs Eventyr Budding, der havde den fine Eventyrprinsesse på emballagen. Tørsleffs Eventyr Budding blev tidligere solgt i breve med pulver til den klassiske Vanilje-, Rom-, og Mandelbudding, men nu inspirerer vi til, at lave moderne buddinger fra bunden af, ved brug af udvalgte Tørsleffs produkter.
For flere, klassiske buddinger og andre desserter, læs Tørsleffs Den gule Dessertbog.
Fremgangsmåde
Hæld mælken, sukkeret og saltet i en tykbundet gryde sammen med udskrabede vaniljekorn og vaniljestang, og varm det op til kogepunktet. Udrør imens majsstivelsen i den kolde fløde i en lille skål, til du har en homogen blanding uden klumper. Når vaniljemælken koger, så hæld majsfløden i den under piskning. Lad buddingcremen koge stille i ca. 10 minutter under konstant omrøring. Fisk så vaniljestangen op, og kassér den. Rør vaniljearoma eller mandel- eller romaroma i buddingcremen.
Hæld den varme buddingcreme direkte i en passende og varmefast form, som du forinden har skyllet i koldt vand. Sæt den i køleskabet, til cremen er helt stiv. Det tager minimum 6 timers tid og gerne natten over.
Pynt buddingen med flødeskumsdutter og evt. cocktailbær/friske bær/blomster/urter alt efter sæson og ønske. Spis buddingen med den ene eller anden type af frugtsovs eller kompot til.
Sådan vender du buddingen ud
Fyld din håndvask eller en balje med meget varmt vand fra hanen, og sænk formen ned i det, til vandet står helt op til kanten (men ikke render ind over den!). Tæl til 10 (eller til du fornemmer, at buddingen er smeltet ganske lidt mod formens side), og løft formen op af vandet.
Sæt formen på et viskestykke, og tør ydersiden af formen let af med stykket. Nu skal du løsne buddingen fra kanten af formen. Træk forsigtigt med en finger langs kanten hele vejen rundt om buddingen, så den slipper formen. Er der ”skorsten” midt i formen, så træk eller tryk også rundt om den.
Tag serveringsfadet frem, skyl det under den kolde hane, og dup det let med viskestykket. Fugten gør, at du kan manøvrere let rundt med form og budding – hvis nu buddingen ikke lander, hvor den skal, under løsgøringen.
Læg fadet over buddingformen, og hold de to sammen med hænderne – en håndflade under formen og en håndflade over fadet. Vend form og fad rundt i et snuptag, og lav så nedadgående ryst ud i luften, så buddingen tvinges fra formen og ned på fadet med et svup! Hvis buddingen nægter at komme ud, kan det være fordi, der er undertryk inde i formen. Så kan det hjælpe at holde formen lidt på skrå, og evt. ryste let, først til den ene side og så til den anden, så der lukkes lidt luft ind i siderne – mens du fortsat holder form og fad sammen. Nægter buddingen STADIG at give slip, så gentag alle trinnene.
Når du kan mærke og måske høre, at buddingen har sluppet formen, så stil fadet fra dig. Lad formen sidde på. Tjek om den er centreret på fadet. Er den ikke det, så skub/lirk forsigtigt form og indhold ind på midten.
Løft nu forsigtigt formen af buddingen i en opadgående bevægelse. Brug begge hænder og løft stille og roligt.
God fornøjelse!
Ingredienser
- 8 dl sødmælk
- 100 g sukker
- 1 nip havsalt
- 1 Tørsleffs Vaniljestang, efter eget valg
- 60 g Tørsleffs Økologisk Fin Majsstivelse
- 2 dl piskefløde
- evt. 2 tsk. Tørsleffs Naturlig Vanilje Aroma (alternativt Tørsleffs Naturlig Mandel Aroma eller Tørsleffs Naturlig Rom Aroma)