Store Bededags-hveder

16 stk.

Rør gæren ud i mælken sammen med æggehvide, sukker og kardemomme. Ælt derefter kartoffelmel og hvedemel i. Til sidst ælter du smør og salt i dejen. Dejen skal æltes, til den er smidig. Stil den til hævning et lunt sted i ca. 1 time. Ælt dejen igennem igen, og form 16 boller, der stilles med 1 cm’s mellemrum i en smurt form eller på en bageplade med bagepapir. Bollerne skal efterhæve i 20-30 minutter.

Varm ovnen op til 200 grader, mens bollerne efterhæver.

Bollerne pensles og bages i den forvarmede ovn i ca. 20 minutter. Afkøl hvederne.

Lige inden hvederne skal spises, flækkes de og ristes lysebrune i ovnen ved 250 grader.

Hvederne kan også bages med 6 tsk. Tørsleffs bagepulver i stedet for gær og skal da ikke hæve før bagningen.

Note: Du kan prøve at erstatte kardemomme med Tørsleffs Vanila. Det smager også godt.

Opskriften er fra Tørsleffs Den blå Bagebog (revideret 2018).

Ingredienser

  • 50 g smør
  • 3 dl mælk
  • 2 x 9 g Tørsleffs Tørgær
  • 1 tsk. salt
  • 1 spsk. sukker
  • ½ tsk. kardemomme
  • 1 æggehvide
  • 50 g kartoffelmel
  • Ca. 450 g hvedemel

Pensling

  • 1 æggeblomme
  • 2-3 spsk. vand