Store Bededags-hveder
16 stk.
Rør gæren ud i mælken sammen med æggehvide, sukker og kardemomme. Ælt derefter kartoffelmel og hvedemel i. Til sidst ælter du smør og salt i dejen. Dejen skal æltes, til den er smidig. Stil den til hævning et lunt sted i ca. 1 time. Ælt dejen igennem igen, og form 16 boller, der stilles med 1 cm’s mellemrum i en smurt form eller på en bageplade med bagepapir. Bollerne skal efterhæve i 20-30 minutter.
Varm ovnen op til 200 grader, mens bollerne efterhæver.
Bollerne pensles og bages i den forvarmede ovn i ca. 20 minutter. Afkøl hvederne.
Lige inden hvederne skal spises, flækkes de og ristes lysebrune i ovnen ved 250 grader.
Hvederne kan også bages med 6 tsk. Tørsleffs bagepulver i stedet for gær og skal da ikke hæve før bagningen.
Note: Du kan prøve at erstatte kardemomme med Tørsleffs Vanila. Det smager også godt.
Opskriften er fra Tørsleffs Den blå Bagebog (revideret 2018).
Ingredienser
- 50 g smør
- 3 dl mælk
- 2 x 9 g Tørsleffs Tørgær
- 1 tsk. salt
- 1 spsk. sukker
- ½ tsk. kardemomme
- 1 æggehvide
- 50 g kartoffelmel
- Ca. 450 g hvedemel
Pensling
- 1 æggeblomme
- 2-3 spsk. vand