fbpx

Sådan sikrer du holdbarheden

Holdbarhed, hygiejne og opbevaring

At sylte er dejligt, men at spise hjemmelavet syltetøj er muligvis endnu dejligere. Hvis sylterierne skal kunne holde sig længe, så ingen af lækkerierne går til spilde, er det vigtigt, at du husker at holde fokus på hygiejne gennem hele processen og desuden sterilisere dine glas ordentligt, inden du hælder dit sylt på glassene.

Vi har derfor samlet vores bedste tips til dig, så du kan komme godt i gang med syltningen derhjemme, og så du er sikker på, hvordan du bedst sikrer holdbarheden – både før, under og efter syltningen.

Vil du vide mere om Atamon?

Læs mere her

Inden du går i gang med at sylte: Guide til sterilisation af sylteglas

Her får du en guide til, hvordan du bedst klargør dine sylteglas og opbevarer de fyldte glas for at sikre holdbarheden af din hjemmesyltning.

Hele og rene glas

Inden du går i gang med at sylte, vaskes glas, låg, flasker m.m. grundigt i varmt vand tilsat opvaskemiddel eller i opvaskemaskine.

Skoldede og skyllede glas

Lige inden du går i gang med syltningen, eller mens marmeladen står over blusset, steriliseres glassene på følgende måde:

Skold glas og låg i kogende vand, eller varm dem i ovnen ved 120 C i 20 minutter.

Skyl derefter glassene i en Atamon-opløsning af 2 tsk. Atamon pr. 1 dl varmt vand.

Lad glasset dryppe

Tør derefter ikke dine glas og flasker af med et viskestykke, men stil dem derimod med bunden opad på et rent viskestykke, så de kan dryppe af. På den måde undgår du, at fremmede bakterier kommer i kontakt med din syltning.

Når du sylter:
Sådan sikrer du hygiejnen under syltningen

Rens dine råvarer

Når du har fundet ud af, hvad du gerne vil sylte, skal du sørge for at rense dine råvarer grundigt. Dette gøres bedst ved først at skylle dem og derefter at skære eventuelle dårlige pletter fra.

Husk hygiejnen undervejs

Sørg desuden for kun at bruge rene, nyvaskede viskestykker, skeer m.m. På den måde holder du bakterier ude af syltningen, hvilket forlænger holdbarheden i sidste ende.

Skum syltetøjet

Når du laver syltetøj, er det vigtigt at ”skumme” syltetøjet, inden du hælder det på glas, for at fjerne alle urenheder.

Efter syltningen:
Sådan opbevarer du dine syltevarer

Fyld dine glas

Når du er færdig med at sylte, skal du komme det på de steriliserede glas. Fyld dine glas helt op til kanten, og sæt låg på med det samme.

Opbevar mørkt og køligt

Opbevar dine glas mørkt og køligt, så kan dit syltetøj holde i et år, eller mere. Du kan godt opbevare dit syltetøj ved stuetemperatur, for eksempel i et køkkenskab, men hvis det står lidt køligt, holder det længere. Smagen og farven kan godt ændre sig lidt med tiden, hvis du har det stående i lang tid.

Hvor længe kan mit hjemmesylt holde sig?

Inden åbning

Har du steriliseret glassene rigtigt og konserveret med fx Atamon eller Melatin med konservering, og opbevarer du syltetøjet mørkt og koldt, kan dine hjemmesyltede produkter som udgangspunkt holde sig i omkring 1 år.

Efter åbning

Det syltede kan holde sig på køl i (minimum) ugevis efter åbning. Dette gælder, hvis det syltede er konserveret rigtigt med brug af fx Atamon eller Melatin med konservering. Vær dog omhyggelig med hygiejnen også efter åbning, og brug altid kun rene skeer og gafler, når du tager af glasset.