Tip nr. 01

Hvad er Atamon?

Atamon er et flydende konserveringsmiddel til saft, gelé, syltetøj, marmelade og til ”sur” syltning. Det påvirker hverken udseende, lugt eller smagen, og det sikrer holdbarheden af dine hjemmelavede produkter. Står der f.eks. i en opskrift benzoesyre eller benzoesurt natron, kan man bruge Atamon, der har den helt rigtige sammensætning. Atamon røres direkte i syltetøjet efter kogningen, da en del af konserveringsevnen går tabt, når det koges med.

Syltetøj og marmelade: 1 tsk. flydende Atamon konserverer 1 liter syltetøj eller marmelade.

Saft: 1 tsk. flydende Atamon konserverer 2 liter saft. Til hver liter saft bruges ½ tsk.

Eddikesyltning: 1 tsk. flydende Atamon konserverer ½ liter eddike.

Du kan bruge det til at skylle dine glas, flasker og låg – før du hælder syltetøj i dem. På den måde undgår du, at der dannes mug.

Du kan vælge flasker med 250 ml eller 485 ml.

Hvorfor skal man bruge Atamon?

Atamon bruges til konservering af syltede produkter. Mange ønsker i dag at bruge mindre sukker, når de sylter, og derfor er det nødvendigt at tilsætte et konserveringsmiddel, for at sikre en lang holdbarhed. Atamon sikrer denne lange holdbarhed og påvirker hverken smag, lugt eller udseende.

Atamon fungerer på den måde, at det aktive stof i produktet, natriumbenzoat (E211), hæmmer væksten af skimmel- og gærsvampe og nogle bakterier. Den anbefalede mængde overskrider ikke grænseværdierne på EU-listen.

Kan Atamon bruges til konservering af andet end syltede produkter?

Atamon er godkendt til konservering af varmebehandlet marmelade og gele, og vi kan derfor ikke anbefale at benytte Atamon til konservering af andre fødevarer.

Kan man bruge Atamon til at konservere rå retter?

Nej. Atamon bør kun benyttes til varmebehandlede retter, da friske råvarer, der ikke er kogt eller varmebehandlet kan indeholde bakterier og mugsporer, som hurtigt kan udvikle sig.