fbpx

Hvorfor syltede man i gamle dage?

Vi har i århundreder præserveret fødevarer for, at de skulle holde længere, end råvarerne var i sæson, og der blev syltet, saltet, fermenteret og henkogt i alle danske hjem. For det var typisk husmorens ansvar at sikre, at der var god og nærende mad på bordet – også i de kolde vintermåneder. Syltningen er derfor en længe kendt måde at konservere sommerens overflod af frugt, bær og grønt til den kølige og mørke tid. Når man sylter, bevarer man samtidig langt størstedelen af alle de gode næringsstoffer, vitaminer og mineraler, og det var derfor ikke blot for smagens skyld, at man henkogte sommerens frugt og bær.

Syltekalender

Sulten efter mere historie? Få historien om Tørsleffs

Læs historien

Derfor sylter vi stadig

I dag kan vi få de fleste råvarer stort set hele året rundt, og at sylte er derfor ikke længere noget, vi behøver – men vi gør det alligevel. Fordi det smager, er spækket med vitaminer og er en indgroet del af vores madkultur. Og så sker der noget magisk, når vi går i køkkenet og sylter. Det er en måde at skrue ned for lydstyrken fra verden omkring os for en stund og finde glæde i at skabe noget, der sætter smag, farve og konsistens på vores måltider.

Selvom vi i dag kan købe alle former for syltede varer hele året rundt, er både smagen og glæden en helt anden, når man selv har været i køkkenet, og desuden er syltevarer en dejlig måde at udnytte udbyttet fra egen have. Hvis man har prøvet at stå om efteråret med spande fulde af æbler, så kender man tilfredsstillelsen ved at kunne udnytte naturens gaver bedst muligt og dele resultatet med familie og venner.

Tiden har ændret sig – det gælder også opskrifterne

Der er sket meget, siden den første udgave af Den Grønne Syltebog udkom i 1938. Vores smag har ændret sig, de råvarer, vi har til rådighed, har ændret sig, produkter og ingredienser er blevet opdateret, og nogle er måske udgået af sortiment. Hvis du har en gammel version af en af syltebøgerne, som er gået i arv i familien, stående på hylden, kan du derfor komme ud for, at nogle opskrifter ikke fungerer, som de gjorde før i tiden. Her hos Tørsleffs opdaterer og tester vi løbende opskrifterne, og derfor er alle opskrifter, du finder her på siden opdateret, så kvaliteten af opskrifterne er i top, og passer til nutiden, så de også fungerer i dag. Og vi føjer hele tiden nye til.

Opskrifter Den grønne bog