fbpx

Tip nr. 15

Kog din egen saft

Sådan gør du!

Alt hvad du skal vide, inden du går i gang med den perfekte hjemmelavede saft

Saft er den perfekte måde at slukke tørsten på, når det skal være lidt ekstra lækkert – og særligt hvis saften er hjemmelavet med friske, modne bær og frugter fra haven. Der er nemlig intet som den friske, søde smag af hjemmelavet saft – særligt ikke på en lun sommerdag. Og når saften tilmed kan mindske madspild, kan man lige så godt udnytte muligheden for at bruge de overmodne og saftige frugter og bær til en god portion hjemmelavet saft. Alt, du skal bruge, for at lave skøn hjemmelavet saft er frugt eller bær, sukker og vand, så der er ingen undskyldning for ikke at kaste sig ud i projektet. Prøv fx denne lækre, hjemmelavede ribssaft, der bare smager af essensen af dansk sommer. 

Hvilke frugter kan man koge saft af?

Saft kan koges af alle slags bær og frugter, der er saftige og modne. Så det gælder bare om at vælge det, der er i sæson, det, som haven bugner af, eller det, som er tilovers i køleskabsskuffen og snart skal bruges.

Hvor meget vand skal jeg bruge, når jeg koger saft?

Som udgangspunkt er svaret: Brug så lidt vand som muligt! Saften skal nemlig koge ind til et koncentrat, som du kan blande op med vand, når du skal bruge den. Derfor er det en god idé at holde lidt igen med vandet, når du koger saft.

Men der er ingen regler uden undtagelser. Når du koger saft af grønne pektinrige frugter som fx stikkelsbær, ribs, solbær, æbler og enkelte andre frugter, skal du nemlig bruge mere vand end ellers. Det skyldes, at saft kogt på disse frugter på grund af det høje pektinindhold let gelerer. Når du koger saft af disse frugter og bær, skal du derfor sørge for at bruge rigeligt med vand, da du ellers risikerer, at saften gelerer i flaskerne.