fbpx

Styr på konsistensen?

Der findes næsten ikke noget bedre end hjemmelavet marmelade eller syltetøj med bær fra haven, og det er slet ikke så svært, når bare man har styr på konsistensen. Marmelade, gelé og syltetøj kan nemlig koges af alle slags frugter og bær: store, små, bløde, hårde, modne og umodne. Men det kan indimellem være svært at ramme den helt rette konsistens. Læs mere her, og bliv klogere på, hvad du skal være opmærksom på, når du vil ramme den helt rette konsistens.

Sådan sikrer du den helt rette konsistens

Vi har samlet tre punkter, der alle har betydning for, hvilken konsistens du ender ud med:

Pektin!

Pektin er vigtigt for den naturlige gelering, derfor: Jo mindre pektin, der er i frugten, des mere Melatin skal der bruges, når du laver marmelade, gelé eller syltetøj. Jo mere moden den frugt, du bruger, er, desto mindre naturligt pektin er der i frugten. Har frugten været frosset ned, er der intet naturligt pektin tilbage, og du kan derfor være nødt til at tilføre geleringsmiddel. Ordet pektin kommer af det græske ord pektos og betyder ”stivne”.

Væske!

Tørstof- og vandindholdet i frugten betinges af sæson, voksested og frugttype.

Mængde!

Hvor stor en portion, der tilberedes, samt størrelsen på gryden har en betydning for, hvilken konsistens din marmelade, gelé eller syltetøj vil få. En lille portion marmelade i en gryde med en stor diameter fordamper fx hurtigere end en stor portion marmelade i en gryde med en lille diameter.

Tallerkentesten

Sådan tjekker du konsistensen

Du kan styre smagen hele vejen gennem din sylte-proces ved at tilsætte sukker, men den endelige konsistens er en ubekendt faktor, indtil marmeladen er kølet af, medmindre du kender tallerkentesten.

Selv for garvede husmødre kan det være svært at bedømme, hvordan den færdigafkølede konsistens på marmelade, gelé eller syltetøj bliver, når den stadig er varm i gryden. For at opnå et godt resultat, kan du derfor lave en lille prøve, der kan hjælpe dig med at finde ud af, hvordan den færdige konsistens bliver, mens den varme masse endnu er i gryden. Så har du nemlig endnu mulighed for at justere med Melatin, hvis konsistensen ikke er helt, som du ønsker.

Sådan gør du:

  • Sæt en tallerken i køleskabet (eller fryseren) – den skal være iskold, når du skal teste konsistensen.
  • Hæld en skefuld af den varme marmelade på den kolde tallerken, og sæt den tilbage i køleskabet i 4-5 minutter.
  • Herefter kan du se og bedømme den færdige konsistens. Hvis den er for tyk eller tynd, kan du stadig nå at justere massen i den varme gryde, til du opnår den rette konsistens.

Sådan redder du konsistensen

Er konsistensen ikke helt, som du ønsker den? Læs her, hvordan du redder en enten for tyk eller for tynd marmelade:

Er din marmelade for tyk?

Hvis din marmelade er blevet for tyk, er der heldigvis hjælp at hente. Du kan nemlig sagtens koge din marmelade op og tilsætte en passende mængde vand lidt efter lidt, til du opnår den ønskede konsistens.

Er din marmelade for tynd?

Er din marmelade derimod blevet for tynd, findes der flere produkter, du kan ty til for at rette op på konsistensen.

Brug fx Rød MelatinGrøn Melatin eller Blå Melatin alt afhængigt af mængden af sukker i din marmelade. Er du i tvivl om, hvilken type Melatin du skal bruge? Læs her om forskellen på de forskellige typer af Melatin:

Læs om Melatin

Vil du være helt sikker på den rette konsistens? Brug Melatin!

Det er nemt at sylte, når du bruger Melatin – så er du nemlig sikret et godt resultat. Kogetiden bliver desuden kortere, og vitaminerne i frugten bevares derved bedre. Med vores forskellige Melatin-produkter, kan du vælge lige den konsistens og sukkermængde, du ønsker i dit syltetøj, gelé eller marmelade. Du kan også vælge at lave syltetøj helt uden tilsat sukker.

Hvilken Melatin skal jeg vælge?

Hos Tørsleffs har vi fire forskellige Melatin-produkter, som hver især egner sig til forskellige typer af syltning. Bliv klogere på, hvilken der er den rette til dit sylteprojekt lige her:

Sylteopskrifter

Rød Melatin

– er den mest populære og mest solgte af vores Melatin-produkter. Du kan bruge den, når du gerne vil have en helt almindelig marmelade og syltetøj, og gerne vil være sikker på en god og jævn konsistens. Den er god at bruge uanset sukkermængden. Rød Melatin kommer også i en økologisk udgave.

Rød Melatin Økologisk

Gul Melatin

– er god, når du bruger bær, der indeholder meget lidt – eller ingen – pektin. Den er fremstillet af æblepektin, og det giver en meget fin og klar gelé eller marmelade. Når frugter og bær har været i fryseren, forsvinder det naturlige geleringsmiddel pektin, og det kan derfor være en god idé at tilsætte Gul Melatin.

HUSK: Tilsæt altid Gul Melatin før sukkeret, ellers gelerer det ikke.

Gul Melatin

Blå Melatin

– er god til gelé, syltetøj og marmelade, når du gerne vil spare på sukkeret.

Hvis din gelé er blevet for tynd, kan du koge den igen sammen med Blå Melatin og få en tykkere konsistens.

Blå Melatin

Grøn Melatin

– er god, hvis du vil lave marmelade eller syltetøj uden tilsat sukker.

Grøn Melatin er tilsat stevia, og det er godt at bruge, når du sylter uden sukker (link skal opdateres, når hjemmesiden laves om).

Grøn Melatin Syltning uden sukker

… Vil du råsylte bær og frugter? Så brug Frysepulver!

Frysepulver, hed tidligere Hvid Melatin, og giver dine rå bær og frugter en god konsistens, samtidig med at det bevarer både smag og farve og stort set alle vitaminer. Bland lidt sukker med Frysepulver, mos bærrene med en gaffel, og tilsæt blandingen. Rør det hele sammen, og læg det i små poser. Læg poserne i fryseren. Når du skal bruge dine bær, tager du dem ud af fryseren. Opbevar dem i køleskabet efter optøning. Du kan bruge de råsyltede bær som topping på din skyr, til dessert eller på brød.

Frysepulver