fbpx

Ram den rette smag

Når man sylter er konsistens og holdbarhed vigtige faktorer for det gode resultat. Men det kan også let tage fokus fra det, der i virkeligheden betyder allermest: nemlig smagen. For i sidste ende sylter vi jo for at få gode smagsoplevelser og lave lækre syltevarer, som kan sætte både smag og kulør på vores måltider. Derfor vil vi dykke ned i smagenes verden, og vi håber, du kan finde inspiration til at skrue op for smagen i dit næste sylteprojekt.

Husk syltekrydderierne!

Skal du sylte agurker eller asier? Tørsleffs Syltekrydderier er den perfekte krydderiblanding til sursyltede varer som netop syltede agurker og asier. Blandingen indeholder gul sennep, sort peber, hvid peber og spansk Bird’s Eye Chilipeber. Syltekrydderier bliver leveret i en kogepose, læg den direkte ned i det, du sylter – fx asier, agurker m.m. Efter ca. en måned, når smagen er tilpas, kan posen nemt fjernes igen.

Udforsk nye smage

Du er helt sikkert fortrolig med de gængse smagsgivere som fx peber og sennep, som gør sig godt i sursyltningen, og vanilje, som gør sig aldeles godt i den søde sylt. Men med lidt alternative smagsgivere, kan du få de lækreste syltevarer. Du kan fx trylle helt nye smagsvarianter ind i dit syltetøj – bare ved at tilsætte en enkelt ingrediens. Brug en god grundopskrift, fx med 2 liter bær og 1 kg sukker, og prøv at tilsætte anderledes smagsgivere som stjerneanis i rabarbersyltetøjet eller chili i jordbærmarmeladen. Du kan også tilsætte lidt fintrevet ingefær til frugtmarmeladen, hvis du vil have en lækker frisk smag og en anelse styrke. Prøv også at piste sursylten op ved fx at sylte rødbeder med balsamico eller grønne tomater med smag af vanilje.

Balsamicosyltede rødbeder med perleløg

Opskrift

Grønne tomater syltet med Vanila

Opskrift

Vil du prøve noget nyt?

STJERNEANIS

Vil du gøre dit rabarbersyltetøj mere spændende, så læg et par stjerneanis ned i gryden de sidste par minutter af kogetiden. Når du hælder syltetøjet på glas, så sørg for, at der kommer én stjerne med ned i hvert. Det ser flot ud, og det smagfulde strejf af lakrids vil udvikle sig lidt mere i glasset.

Chili

Tilsæt lidt chili til din jordbærmarmelade, og brug den som tilbehør til din aftensmad. Prøv dig frem – hvor stærk skal den være?

Lime

Den lille citrusfrugt gør sig vidunderligt i salte sylterier, der kan bruges som tilbehør til varme retter. I søde marmelader tilfører den et frisk pift, som er lækkert til søde bær og moden frugt i alle afskygninger. Du kan også vælge at tilsætte lime til din sædvanlige orangemarmelade, hvor du vil du opnå en endnu dybere og mere nuanceret citrussmag.

Ingefær

Du kan også tilsætte fintrevet ingefær til en sød frugtmarmelade – det vil give en frisk og helt anderledes smagsoplevelse. Ingefæren skal koges sammen med dine bær.

Glem ikke klassikeren …

Vanilje

I dessertkøkkenet er vaniljen helt uundværlig og lige så vigtig, som salt er i det salte køkken. Vaniljen fremhæver og understreger nemlig den naturlige sødme, der er i mange kager og desserter, og der er derfor ikke mange opskrifter i det søde køkken, hvori den karakteristiske vanilje ikke indgår.

Vanilje