fbpx

Tip nr. 12

Styr på konsistensen?

Sådan sikrer du, at marmeladen får den helt rette konsistens

Der findes ikke noget bedre en hjemmelavet marmelade eller syltetøj med bær fra haven, og det er slet ikke så svært, når bare man har styr på konsistensen. Marmelade, gelé og syltetøj kan nemlig koges af alle slags frugter og bær: store, små, bløde, hårde, modne og umodne. Men det kan indimellem være svært at ramme den helt rette konsistens.

Vi har samlet tre punkter til dig, der alle har betydning for, hvilken konsistens du ender ud med:

  • Jo mere moden den anvendte frugt er, desto mindre naturligt pektin er der i frugten. Har frugten været frosset ned, er der intet naturligt pektin tilbage, og du kan derfor være nødt til at tilføre geleringsmiddel. Pektin er nemlig vigtigt for den naturlige gelering, derfor: Jo mindre pektin, der er i frugtens des mere Melatin skal der bruges, når du laver marmelade, gelé eller syltetøj.
  • Tørstof- og vandindholdet i frugten betinges af sæson, voksested og frugttype.
  • Hvor stor en portion, der tilberedes, samt størrelsen på gryden har en betydning for, hvilken konsistens din marmelade, gelé eller syltetøj vil få. En lille portion marmelade i en gryde med en stor diameter fordamper fx hurtigere end en stor portion marmelade i en gryde med en lille diameter.

Tallerkentesten – sådan tjekker du konsistensen på din marmelade

Selv for garvede husmødre kan det være svært at bedømme, hvordan den færdigafkølede konsistens på marmelade, gelé eller syltetøj bliver, når den stadig er varm i gryden. For at opnå et godt resultat, kan du derfor lave en lille prøve, mens den varme masse endnu er i gryden og på den måde teste, hvordan den færdige konsistens bliver.

Sådan gør du:

Sæt en tallerken i køleskabet (eller fryseren) – den skal være iskold, når du skal teste konsistensen. Hæld en skefuld af den varme marmelade på den kolde tallerken, og sæt den tilbage i køleskabet i 4-5 minutter. Herefter kan du se og bedømme den færdige konsistens. Hvis den er for tyk eller tynd, kan du stadig nå at justere massen i den varme gryde, til du opnår den rette konsistens.

Læs her, hvordan du redder en enten for tyk eller for tynd marmelade:

Er din marmelade for tyk?

Hvis din marmelade er blevet for tyk, er der heldigvis hjælp at hente. Du kan nemlig sagtens koge din marmelade op og tilsætte en passende mængde vand lidt efter lidt, til du opnår den ønskede konsistens.

Er din marmelade for tynd?

Er din marmelade derimod blevet for tynd, findes der flere produkter, du kan ty til for at rette op på konsistensen.

Brug fx Rød Melatin, Grøn Melatineller Blå Melatin alt afhængigt af mængden af sukker i din marmelade. Er du i tvivl om, hvilken type Melatin du skal bruge? Læs her om forskellen på de forskellige typer af Melatin.