Tip nr. 09

Vanilje

Dessertens dronning

I dessertkøkkenet er vaniljen helt uundværlig og lige så vigtig – som saltet er – i det varme køkken. Vaniljen fremhæver og understreger den naturlige sødme, der er i mange kager og desserter.

Smagen i vaniljestænger er meget karakteristisk, og kaldes vanillin. Aromaen består af 250 forskellige smagsstoffer, der giver den dybe, runde smag. Smagen er meget nuanceret og derfor er det umuligt at opnå den ved kunstigt fremstillet vaniljearoma.

Vanilje er et af de allerdyreste og mest brugte krydderier i verden. Kun overgået af safran. Selve produktionen af vaniljestængerne er meget krævende – og vind og vejr kan ændre udsigten til en god høst.

Vaniljeplanten stammer fra Mexico og Guatemala, men den dyrkes også i Indonesien, på Tahiti og Madagaskar. Uden for Amerika må man bestøve planten manuelt, og det gør vaniljen meget kostbar. Vaniljen har været et kendt krydderi i mange århundreder – og aztekerne og mayaerne brugte den i deres kakao.